Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
ELISMERÉSEINK

 

B.-A.-Z. MEGYE ÉV VÁLLALKOZÓJA DÍJ 2018

 

 

ILLÓOLAJ LEPÁRLÓ BERENDEZÉS

 
A vízgőz-desztillációs illóolaj lepárlás technológiája:
 
 
A vízgőz desztillálás az illóolajak kinyerésének jelenleg ismert legkíméletesebb módja. Ennek az az oka, hogy a növényi részek nem érnek bele a forrásban lévő vízbe, mely tönkreteheti a hatóanyagokat, csupán a felszálló gőz viszi magával az értékes olajokat. Ez a legjobb módszer az illóolajak kinyeréséhez, melyek magas minőségű kozmetikai vagy gyógyászati célú termékek alapanyagául szolgálnak.

A Magyarországon termelt és lepárolt növények esetében a tiszta vízgőz produkálja a legjobb és költséghatékonyabb eredményt, így berendezésünket is így alkottuk meg. (Speciális esetben ilyenek a citrusfélék a lepárlást alkohol-víz eleggyel végzik.)

A lepárlás során törekedni kell arra, hogy minél alacsonyabb hőmérsékleten menjen végbe a folyamat, hiszen az illóolajok kémiai felépítésüket tekintve igen sokfélék, közülük jó néhány magas hőmérsékleten megváltozik, átalakul, károsodik. Ezért berendezésünkben legfeljebb 110°C gőzt állítunk elő, ezt érintkeztetjük a növényi részekkel, a minél kíméletesebb illóolaj kinyerése érdekében. Ez a hosszabb ideig tartó, de kíméletesebb hő terhelés a végtermék minőségére kedvezően hat, azonban az üzemidőt megnöveli. A hűtővíz hőmérséklet és a fűtésszabályzás automatikus vezérlésű, a paramétereket a kezelő megváltoztathatja.

Berendezésünket Magyarországon a jövedéki előírások és az alapanyagként előforduló növények miatt nem javasoljuk alkoholos desztillációra.
 
     
 
Technológiai javaslat:
 
A növényi részeket a kihozatal növelésének érdekében érdemes aprítani valamit a kosárba helyezés közben zömíteni.
 
Műszaki paraméterek:
 
Töltési térfogat: 150-600-1000-2000 liter
Fűtési mód: Gőz
Hűtés: Vízhűtéses csöves hőcserélő
Anyag minőség: 1.4301 rozsdamentes acél (AISI 304)
Felület minőség: Szálcsiszolt / pikkelyezett