Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

INERTGÁZ-KÖZPONT ÉS ERJEDÉSI ANALITIKA

 

Inertgáz-központunk egy a teljes erjesztési és tárolási folyamatot átfogó technológia. Két nagyon fontos fő részből tevődik össze, teljesen új irányt és új lehetőséget adva a borász számára a biztonságos erjesztéshez és a biztonságos bortároláshoz.

Jelen technológiánk ismereteink szerint a piacon lévő legkomplexebb és legmodernebb.

Részei:

  • Erjedési CO2 felügyeleti rendszer. Az erjedés folyamán felszabadult CO2 folyamatos mérése és figyelése. Az ebből számolt cukor fogyás mértékében az erjedési hőmérséklet változtatásával egy ideális erjedés számítógép által dokumentált levezetése.
  • A tárolás valamint az érlelés folyamán egy jó reduktív technológia esetében elengedhetetlen a védőgázok használata. A gyakorlati alkalmazás folyamán ezt eddig tartályonként manuálisan oldották meg, ami üzembiztonság szempontjából nem volt mindig a legszerencsésebb megoldás. Rendszerünk ezt a láncszemet kívánja kiegészíteni, azáltal hogy egy teljesen automatikus előre programozható lehetőséget ad a borász számára az inert gázok adagolásához. Mivel az adagolási ciklus idő, és a beadagolt gáz mennyisége akár több hónapra is szabadon definiálható, nagymértékben megnő az üzembiztonság.  Ezt valósítja meg az alkalmazott technológiánk. Feladata a tartályok irányított erjesztési technológiájához szükséges inert gáz (CO2, N) egy előre definiált program alapján megfelelő mennyiségben történő automatikus tartályokba jutatása, biztosítva ezzel a teljes reduktív technológia alkalmazását, ezáltal a gyümölcsökre leginkább jellemző, íz és aroma anyagok megőrzését.

Külön opcióban van lehetőség a tartályok töltési (tárolási) szintfigyelésére is, növelve ezzel a borászat biztonságát. Ebben az esetben a rendszerbe bevont tartályok folyamatos mennyiségi felügyelet alatt vannak. Megadható egy kritikus szint (mennyiség) alatti figyelmeztetés. A távoli felügyeletnek köszönhetően folyamatos kontrol alatt tartható az üzem, megnehezítve ezzel a nem kívánt kellemetlenségeket.

Szintén opcióban van lehetőség egy termék logisztikai rendszer alkalmazására, amivel a termék útja a beérkezéstől a végtermékig nyomon követhető és rögzíthető.

A ki és betárolások, házasítások kezelése és naplózása sokkal, biztonságosabbá egyszerűbbé és könnyebbé válik. Egy fejtés, vagy házasítás alkalmával például a számítógépen kijelölöm, hogy melyik tartályból hová szeretnék fejteni ezt milyen módon (zárt, nyitott), és milyen védőgázzal. Ekkor a rendszer megvizsgálja, hogy az adott tartályok milyen töltési szinten vannak és ennek megfelelően a szükséges mennyiségű védő gázt bejutatja a fogadó tartályba, majd figyelmeztet, hogy csatlakoztassam a szivattyút, nyissam a csapokat és indítsam a fejtést. Speciális esetben akár megadható az átfejteni kívánt bor mennyisége is. Ekkor a befejtett mennyiség után a rendszer automatikusan kikapcsolja a szivattyút, és figyelmezteti a kezelőt. Természetesen minden folyamat naplózott és letárolt, ami alapján utólag minden nyomon követhetővé válik további plusz lehetőséget adva ezzel a minőség biztosítás számára. A program minden egyes megkezdett lépés előtt egy súgó fáj alkalmazásával segítséget, nyújt az adott folyamat biztonságos elvégzéséhez. (Ezt a technológiát üzemeltető vezetőnek kell kitöltenie, mintegy „Irányelvet” a folyamat biztonságos elvégeztetése érdekében.) A program úgy is definiálható, hogy a feladat csak akkor engedélyezett, ha az irányelvek mindig elolvasásra és nyugtázásra kerültek.

Ez különösen fontos a betanulási időszakban, valamint bizonyos periódusonként, hogy ne váljon monotonná és rutinszerűvé a munka, megkönnyítve és ellenőrizve ezzel munkatársaink és saját magunk életét.