Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Integrált folyamatirányító és felügyelő rendszer

Berendezésünk fejlesztésénél alapvető célunk az Európában magyar termékként levédett pálinka névhez egy olyan magas minőségű végtermék létrehozására képes irányítási és felügyeleti technológia kidolgozása, mely a gyümölcs beérkezésétől a fogyasztóig végigkíséri és nyomon követi a termék útját, biztosítva a jól feldolgozott és jó minőségű gyümölcs cefréből aromákban gazdag párlatok előállításának lehetőségét, teljesen kontrolált formában. Célunk a legmagasabb minőségbiztosítási rendszerek elvárásainak és követelményeinek a kielégítése volt.

    

A rendszer tartalmazza a pálinkafőzéshez szükséges összes technológiai folyamat irányítását és felügyeletét, három egymástól függetlenül is működőképes modulból építettük fel, amelyek a következők:

„CSŐSZ”         Gyümölcsfeldolgozás

„PÁSZTOR”    Erjesztés vezérlés

„RÉVÉSZ”        Lepárlás vezérlés

A modulok névválasztásánál is tudatosan törekedtünk az adott feladatra leginkább jellemző magyar kifejezések használatára, hangsúlyozva ezzel is a hazai innovációt.

Felismerve a feldolgozott és felhasznált anyagok ÉLŐ voltát, fejlesztéseink folyamán olyan termék és természetbarát megoldások alkalmazását tartottuk elsődlegesnek, ami lehetőséget biztosít a teljes technológia alatt egy finom, lágy feldolgozásra.

Ennek a szellemében vezettük be a „Termékbarát Technológiák” szlogent, amelyet folyamatosan alkalmazzuk rendszereinkben.

   

„CSŐSZ” gyümölcs feldolgozás felügyelő és vezérlő rendszer

A modul biztosítja az üzembe beérkező gyümölcs biztonságos ellenőrzött módon történő feldolgozásának lehetőségét.

Főbb jellemzői:

 • Mérlegelés, fotózás, rendszám azonosítás, fuvarlevél nyilvántartás, digitális jegyzet
 • Gyümölcs minta érzékszervi, valamint labor adatainak rögzítése.
 • Feldolgozás (mosás, válogatás, aprítás, darálás)
 • Cefre útvonal kiválasztás (manuális, vagy automatikus)
 • Erjesztő tartály töltés felügyelet (opcióban szabályzás, szint, mennyiség mérés)
 • Automatikus betárolás (opcióban)
 • Automatikus kitárolás (opcióban) erjesztő rendszerrel közösen
 • Automatikus üst töltés (opcióban) erjesztő rendszerrel közösen
 • Savazás (pH. beállítás)
 • Élesztőzés (felügyelet, naplózás) opcióban adagolás szabályzás
 • Tápsózás (felügyelet, naplózás) opcióban adagolás szabályzás
 • Pektin bontás (felügyelet, naplózás) opcióban adagolás szabályzás

A teljes gyümölcs feldolgozás vezérlését egy előre elkészített számítógépes algoritmus alapján szabályozzuk, amely teljesen üzem specifikus. A kért folyamat kiválasztása után (pl. szilva 1. feldolgozása), a számítógép megtervezi az ehhez szükséges útvonalat, megvizsgálja a szelepek állapotát, majd kirajzolja a nyomvonalat és a szükséges folyamatot. Az automatizálási szintnek megfelelően pozícionálja a szelepeket, vagy utasításokat ad ezek elvégzéséről. A kezelő által elvégzett kapcsolások (golyós szelepek nyitása, zárása) után a kezelőnek nyugtáznia kell az elvégzett feladatot. Ha az áramlás szabad utat kapott a számítógép egy külön utasításra elindítja a vezérlést. Abban az estben, ha befejeződött az elindított folyamatot a berendezés automatikusan leállítja a rendszert és külön jelzést ad, majd figyelmeztet a következő technológiai lépés előkészítésére.


„PÁSZTOR” intelligens erjesztés felügyelő és vezérlő rendszer

A modul biztosítja a jól feldogozott gyümölcs biztonságos erjesztésének megvalósítását.

Főbb jellemzői:

Ez egy dinamikusan változtatható intelligens vezérlési rendszer, mely a termék mindenkori mikrobiológiai sajátosságaihoz rugalmasan alkalmazkodik, ezáltal a legkíméletesebb és ugyanakkor a legbiztonságosabb kezelést teszi lehetővé, elkerülve esetleg egy visszafordíthatatlan káros folyamat kialakulását. A rendszert felhasználói oldalról gyakorló szakemberek szemszögéből nézve terveztük. Megjelenése leginkább egy interaktív számítógépes animációs játékhoz hasonlít, de a játékos kezelőfelület mögött nagyon komoly folyamatirányítási rendszer dolgozik. Kezeléséhez nem szükséges számítógépes ismeret, mert a menü felépítése egyértelmű és logikus. Használata pár óra alatt egy átlagember számára elsajátítható. Teljes vezérlést az erre a feladatra fejlesztett központi ipari számítógép látja el. Erre a gépre van felfűzve minden a szabályzáshoz használt be- és kimenő jel, mely egy előre definiált logika alapján irányítja a rendszert. A berendezéshez tartozik egy IBM kompatíbilis PC Windows alapú felhasználói felülettel, mely a Windowsban megszokott intelligens ablakozási rendszer alapján működik. Tartalmazza a berendezések és a technológia valósághű térbeli ábrázolását, technológiai folyamatábráját, illetve az irányításhoz szükséges ablakozási rendszert. A képernyőn megjelenő folyamatábrán nyomon követhető az aktuális vezérlési folyamat. A megfelelő ikonra kattintva pedig lehetőség nyílik a beavatkozásra, vagy az adatok lekérdezésére.
Felépítése tudása és formai kialakítása megegyezik a lepárlás felügyelő rendszerrel.
 

„ RÉVÉSZ ” intelligens lepárlás felügyelő és vezérlő rendszer

A modul biztosítja a leerjesztett cefre megfelelő minőségű végterméké történő lepárlásának vezérlést és folyamat irányítását.

Főbb jellemzői:

 • Távoli elérés/vezérlés akár interneten vagy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is
 • Egy kezelő több főzde kapcsolat egyszerre
 • Automatizált/felügyelet nélküli főzés vezérlés
 • Adatbázisban tárolt adatok, adat megőrzés, adatok vissza keresése
 • Adminisztrációs műveletek, naplózás
 • Recepttúrák egyszerű szerkesztése
 • Paraméterezhetőség
 • Általános rendszer bármely főzdére
 • Riasztások, jelzések lokálisan, interneten vagy akár sms-ben
 • Egyszerű felhasználóbarát látványos kezelő felület
 • Többnyelvűség
 • Integrálható az erjesztés vezérléssel

A cefre betöltése után az előre megadott paraméterek alapján a főzőmester felügyelete mellett teljesen automatikusan levezeti a lepárlási folyamatot. Főzés közbeni mintavételezés és kóstolás mellett a lepárlás kontrolálható, ha szükséges a paraméterek menetközben megváltoztathatóak, optimalizálva ezzel a lepárlás folyamatát az előállítandó termék magas minőségi követelményéhez.
Előre definiált receptúrák szerint a cefre tulajdonságait figyelembe véve megadhatók a késztermékre vonatkozó különböző minőségi elvárások. (Elő-, közép- és utópárlatok %, fűtési teljesítmény szintek, deflegmátor hőmérséklete, vég hűtés hőmérséklete stb.)
Az áron kívül rendszerünk óriási előnye, hogy a felhasználó felülete a technológiát alkotó összes lényeges elemét tartalmazza 3D elrendezésű valósághű térbeli ábrázolással, dinamikus magyar, vagy idegennyelvű kezelő felülettel, ezért kezelése egyszerű, átlátható és teljesen logikus. Rendszerünk egységes kezelő felülettel integrálható az erjesztési technológia szintén számítógépes felügyeletéhez, így a két rendszer egymástól függetlenül, de teljesen azonos módon egy rendszer keretében kezelhető.