Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Intelligens erjesztés számítógépes felügyelettel

Cégünk pár évvel ezelőtt a minőségi piac kihívásai miatt borász és informatikus szakembereivel Magyarországon egyedülálló úttörő vállalkozásba kezdett.

Több mint két éves fejlesztő munkával létrehozott egy a minőségi borászatok számára fejlesztett számítógépes felügyeleti és folyamatirányítási rendszert, mellyel elsősorban az irányított erjesztésű technológiák intelligens vezérlését valósítja meg. A saját fejlesztésű szoftvernek és hardvernek köszönhetően nem léteznek kötöttségek, teljesen egyedivé, üzem specifikussá válik a rendszer, mely rugalmasan illeszthető bármilyen borászati technológiára.

Ez egy dinamikusan változtatható intelligens vezérlési rendszer, mely a termék mindenkori mikrobiológiai sajátosságaihoz rugalmasan alkalmazkodik, ezáltal a legkíméletesebb és ugyanakkor a legbiztonságosabb kezelést teszi lehetővé, elkerülve esetleg egy visszafordíthatatlan káros folyamat kialakulását.

A rendszert felhasználói oldalról gyakorló borász szakemberek szemszögéből nézve terveztük. Megjelenése leginkább egy interaktív számítógépes animációs játékhoz hasonlít, de a játékos kezelő felület mögött nagyon komoly folyamatirányítási rendszer dolgozik.
Kezeléséhez nem szükséges számítógépes ismeret, mert a menü felépítése egyértelmű és logikus. Használata pár óra alatt egy átlag ember számára elsajátítható.

Teljes vezérlési feladatott az erre a feladatra fejlesztett központi ipari számítógép látja el. Erre a központi gépre van felfűzve minden a szabályzáshoz használt be és kimenő jel, mely egy előre definiált logika alapján irányítja a rendszert.
Berendezéshez tartozik egy IBM kompatíbilis PC, WINDOWS alapú felhasználói felülettel, mely a Windows-ban megszokott intelligens ablakozási rendszer alapján működik.
Tartalmazza a berendezések és a technológia valósághű térbeli ábrázolását, technológiai folyamat ábráját, illetve a folyamat irányításához szükséges ablakozási rendszert. A képernyőn megjelenő folyamatábrán nyomon követhető az aktuális vezérlési folyamat. A megfelelő ikonra kattintva pedig lehetőség nyílik a beavatkozásra, vagy az adatok lekérdezésére.

Számítógépes vezérlés adta lehetőségek a teljesség igénye nélkül:

 • Minden egyes tartály hőmérsékletének szabályozása.
 • Előredefiniált folyamatok, beállítások, tárolhatósága idő és hőmérséklet függvényében.
 • Riasztások (helyben és telefonon, akár SMS küldési lehetőséggel)
 • Felhasználói lista, jogosultságok kezelése, beavatkozási tevékenységek naplózása.
 • Adatgyűjtés, naplózás, elemzés.
 • Távoli elérési lehetőség (helyi hálózatból, vagy külső tetszőleges távolságban lévő telefon
  modemes számítógépről való beavatkozás, lekérdezés.
 • Erjesztési diagrammok felvitele, és lekérdezése.
 • Jogosultsági szinteknek megfelelő jelszavas védelmi rendszer.
 • Külső (szabadtér) belső erjesztő tér hőmérsékletének figyelése.
 • Egyéb vezérlési és jelzési egységek csatlakoztatása a rendszerhez (vagyon- és tűzvédelem,
  mustgáz érzékelés, szellőztetés stb.

Tartályonként megoldható (akár fajtánként) egy-egy előre beállított erjesztési diagram szerinti erjesztési folyamat. Ez a készítendő termék sajátságainak figyelembe vétele mellett egy előre beállított valós idő és hőmérséklet függvényében irányítja a rendszert, bár mennyi időre előre programozva. Megadható, hogy mikor, mennyi ideig hűtsön vagy, fűtsön, illetve az adott hőmérséklet elérése után meddig tartózkodjon ezen a hőfokon a must, és ezután milyen hőmérsékletre kerüljön. Lehetőség van akár egy előre specifikált függvénygörbe alapján az erjesztési folyamat leszabályozására. Egy előre beállított technológiai ciklus után, vagy közben figyelmeztetést küld a kezelőnek a monitorra a soron következő beavatkozás előkészítésére. (pl. figyelem a következő napon kérem az élesztőt az 5 tankba) Beavatkozás után a program nyugtázható.
Fenti megoldással egy optimális erjesztési folyamat valósítható meg, aminek segítségével nagymértékben megnövekszik egy minőségi termék előállításának lehetősége, mert a lezajlott folyamat idő és hőmérséklet függvénye bár mikor visszakereshető (grafikon formájában nyomtatható) és a naplózott labor eredmények alapján levonhatók a megfelelő következtetések a termék kezelésének szempontjából.

Minőségi piac, illetve export termelés esetében már jelenleg is szükséges lehet ez a dokumentálási mód. Az EU csatlakozás után, illetve a minőségbiztosítási rendszerekbe való integrálódás esetében (ISO, HACCP) viszont szinte nélkülözhetetlen lesz.

Jogosultsági szintek hozzárendelésével, megoldható, hogy csak a megfelelő kódot ismerő személy tudjon módosítani az értékeken.
Archiválhatóvá tehető minden befutott folyamat, így bármikor visszakereshető, vagy naplózható.

Lehetőség van internetes csatlakozás megvalósítására is, aminek segítségével szinte bárhonnan elérhető az üzem. A beállított értékek lekérdezhetők és ha szükséges változtathatók, akár több ezer km. távolságból is.