Termékek > Gyümölcsfeldolgozás > Pasztörizáló berendezés
LEMEZES PASZTÖRIZÁLÓ BERENDEZÉS
A hővisszanyeréses elvnek köszönhetően minimális az energia fogyasztása, így nagyon kedvező faj-lagos energia költséggel üzemeltethető.
Alkalmazási terület: üdítőital gyártás, borüzemek, sörüzemek, tejüzemek
Rövid technológiai folyamat:
A kezelendő ital a hőcserélő regeneratív részén lép be a rendszerbe, itt ellenáramban szemben halad vele a kezelt ital, amely ennek hatására hőjét leadva távozik a rendszerből. Az így előmelegített keze-lendő ital innen a hőcserélő hevítő részébe jut, ahol a kazán felől érkező melegvízzel szembe áramol-va felmelegszik a kívánt hőfokra. A hevítő részből egy hőn tartó szakaszba jut, ahol a technológiá-hoz szükséges ideig tartózkodik a kívánt pasztőrhatás elérése végett.
PASZTÖRIZÁLÁS ÁLTALÁNOS ISMERTETÉSE
Élelmiszereink és italaink túlnyomó hányada számtalan mikroorganizmust tartalmaz. Ezeknek egy része alapvető feladatokat lát el az élelmiszer megfelelő érzékszervi tulajdonságainak kialakításá-ban. Ezeket a mikroorganizmusokat általában mi magunk szándékosan jutatjuk az élelmiszereinkbe a kívánt hatás előidézésére.
Ettől a viszonylag kevés mikroorganizmustól eltekintve e szervezetek előfordulása és elszaporodása nemkívánatos, mert számukra kedvező körülmények között elszaporodhatnak az élelmiszerek és italok anyagait lebonthatják, átalakíthatják és ezáltal alkalmatlanná teszik az emberi fogyasztásra, mert csökkentik a minőségét, vagy esetleg teljes romlását okozzák.
Nyersanyagaink általában tartalmazzák őket, illetve a feldolgozás, gyártás folyamán számtalan lehe-tőség van az élelmiszerbe való bejutásukra. A viszonylag hosszabb ideig eltartható élelmiszerek elő-állításának alapvető követelménye, hogy a káros mikroorganizmusok bejutását megnehezítsék, illet-ve a bejutottakat valamilyen módon elpusztítsák, vagy szaporodásukat gátolják.
A már bejutott mikroorganizmusok elpusztításának, valamint a szöveti enzimek hatástalanításának legelterjedtebb és leghatásosabb módszere a hőkezelés.
A hőkezelés Louis Paszteur nevéről pasztőrözésnek elnevezett módja az enzimek inaktivitását célzó, viszonylag enyhe beavatkozás. A kezelés célja elsősorban a spórát nem képező patogén baktéri-umok elpusztítása. Fizikai beavatkozás, ezért a pasztörizálás folyamata során a termék kémiai jelle-gében (íz, aroma) lényeges változás nem következik be.
A pasztőrözött élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságának előfeltétele, hogy a hőkezelést olyan csomagolással egészítsék ki, (pasztőrözés előtt, vagy után), ami újraszennyeződésüket kizárja.
A folyamatos eljárással (lemezes) pasztőrözött terméket fertőzésmentesen kell továbbítani, tárolni, fejteni (palackozni).
Ennek alapvető követelményei:
- csiramentes szállítás (tömlők)
- csiramentes tároló edényzet (tartályok)
- csiramentes fejtőberendezés
A fenti követelmények kielégítésére javasoljuk az általunk gyártott elektromos gőzfejlesztő alkalmazását.
TÍPUS: | MPAST 1000/2 | MPAST 2000/2 |
Teljesítmény: | 1000 l/h | 2000 l/h |
Max. pasztőrözési hőfok: | 90 °C (72 - 78 °C) | 95 °C (80 °C ajánlott) |
Max. nyomás: | 10 bar | 10 bar |
Max. villamos teljesítmény: | 13 kW | 18 kW |
Max. felvett áram: | 25 A | 32 A |
Hevítési mód: | elektromos | elektromos |
Szekció szám: | 2 | 2 |
Hőn tartási idő: | 40 sec | 30 sec |
Belépő bor hőmérséklet: | 5 °C | 20 °C |
Kilépő bor hőmérséklet: | 12 °C | 27 °C |
Hőszigetelés: | poliuretán | poliuretán |
Anyagminőség: | 1.4301 (AISI 304) | 1.4301 (AISI3 304) |
Fajlagos energiafogyasztás: | 7 W/l | 10 W/l |
Hosszúság: | 1500 mm | 2000 mm |
Szélesség: | 500 mm | 800 mm |
Magasság: | 2300 mm | 2000 mm |
Súly: | 230 kg | 700 kg |