Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

LEMEZES PASZTÖRIZÁLÓ BERENDEZÉS

 

Berendezésünk alkalmas minden olyan folyadék állapotban lévő  élelmiszer pasztörizálására, aminek pasztőrözési hőmérséklete a 95 °C nem haladja meg, illetve viszkozitása ezt lehetővé teszi. A rendszerben alkalmazott modern folyamatszabályzás révén a technológia széles határok között nagyon nagy pontossággal beállítható, optimálisan  igazodva ezzel a  pasztőrözendő termék  sajátságaihoz.
A hővisszanyeréses elvnek köszönhetően minimális az energia fogyasztása, így nagyon kedvező faj-lagos energia költséggel üzemeltethető.

Alkalmazási terület:   üdítőital gyártás, borüzemek, sörüzemek, tejüzemek

Rövid technológiai folyamat:

A kezelendő ital a hőcserélő regeneratív részén lép be a rendszerbe, itt ellenáramban szemben halad vele a kezelt ital, amely ennek hatására hőjét leadva távozik a rendszerből. Az így előmelegített keze-lendő ital innen a hőcserélő hevítő részébe jut, ahol a kazán felől érkező melegvízzel szembe áramol-va felmelegszik a  kívánt hőfokra. A hevítő részből egy hőn tartó szakaszba jut, ahol a technológiá-hoz szükséges  ideig tartózkodik a kívánt pasztőrhatás elérése végett.

PASZTÖRIZÁLÁS ÁLTALÁNOS  ISMERTETÉSE

Élelmiszereink és italaink túlnyomó hányada számtalan mikroorganizmust tartalmaz. Ezeknek egy része  alapvető feladatokat lát el az  élelmiszer  megfelelő érzékszervi tulajdonságainak kialakításá-ban. Ezeket a mikroorganizmusokat általában mi  magunk szándékosan jutatjuk az élelmiszereinkbe a  kívánt hatás előidézésére.
Ettől a viszonylag kevés mikroorganizmustól eltekintve e szervezetek előfordulása és elszaporodása  nemkívánatos, mert számukra  kedvező körülmények között  elszaporodhatnak az élelmiszerek és italok anyagait lebonthatják, átalakíthatják és ezáltal alkalmatlanná teszik az emberi  fogyasztásra, mert csökkentik a minőségét, vagy esetleg  teljes romlását okozzák.
Nyersanyagaink általában tartalmazzák őket, illetve a feldolgozás, gyártás folyamán számtalan lehe-tőség van az élelmiszerbe való bejutásukra.  A viszonylag hosszabb ideig eltartható élelmiszerek elő-állításának alapvető követelménye, hogy a  káros mikroorganizmusok bejutását megnehezítsék, illet-ve a bejutottakat valamilyen módon elpusztítsák, vagy szaporodásukat  gátolják.

A már bejutott mikroorganizmusok elpusztításának, valamint a szöveti enzimek hatástalanításának legelterjedtebb és leghatásosabb módszere a hőkezelés.
A hőkezelés Louis Paszteur nevéről pasztőrözésnek elnevezett módja az enzimek inaktivitását célzó, viszonylag enyhe beavatkozás. A kezelés célja elsősorban a spórát nem képező patogén baktéri-umok elpusztítása. Fizikai beavatkozás, ezért a pasztörizálás folyamata során a termék kémiai jelle-gében (íz, aroma) lényeges változás nem következik be.
A pasztőrözött élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságának előfeltétele, hogy a hőkezelést olyan csomagolással egészítsék ki, (pasztőrözés előtt, vagy után), ami újraszennyeződésüket kizárja.

A folyamatos eljárással (lemezes) pasztőrözött terméket fertőzésmentesen kell továbbítani, tárolni,  fejteni (palackozni).

Ennek alapvető követelményei:

  • csiramentes szállítás (tömlők)
  • csiramentes tároló edényzet (tartályok)
  • csiramentes fejtőberendezés

A fenti követelmények kielégítésére javasoljuk az általunk gyártott elektromos gőzfejlesztő alkalmazását.

Műszaki paraméterek:
 
TÍPUS: MPAST 1000/2 MPAST 2000/2
     
Teljesítmény: 1000 l/h 2000 l/h
Max. pasztőrözési hőfok: 90 °C (72 - 78 °C) 95 °C (80 °C ajánlott)
Max. nyomás: 10 bar 10 bar
Max. villamos teljesítmény: 13 kW 18 kW
Max. felvett áram: 25 A 32 A
Hevítési mód:  elektromos elektromos
Szekció szám: 2 2
Hőn tartási idő: 40 sec 30 sec
Belépő bor hőmérséklet: 5 °C 20 °C
Kilépő bor hőmérséklet: 12 °C 27 °C
Hőszigetelés: poliuretán poliuretán
Anyagminőség: 1.4301 (AISI 304) 1.4301 (AISI3 304)
Fajlagos energiafogyasztás: 7 W/l 10 W/l
Hosszúság: 1500 mm 2000 mm
Szélesség: 500 mm 800 mm
Magasság: 2300 mm 2000 mm
Súly: 230 kg 700 kg